Menu
kids like bride n groom

Ποιητική στη φωτογραφία γάμου

Είχα την τύχη να ζήσω δύο γεγονότα που συντάραξαν την παγκόσμια ιστορία.
Την κατάρρευση του τοίχους στο Βερολίνο και τις αλλαγές στις φωτογραφίες γάμου.

Και τα δυο, είχαν ως αποτέλεσμα, να απελευθερωθούν εκατομμύρια άνθρωποι.
Το ένα ήταν ότι, οι ανατολικογερμανοί μπορούσαν, πλέον, να προμηθευτούν μπαλάκια του Πινγκ πονγκ , δίχως να περνάνε οκτάωρη ανάκριση, και το δεύτερο, ότι οι νύφες, στους γάμους στην Ελλάδα, είχαν το δικαίωμα να φιλήσουν στο στόμα τον γαμπρό , μπροστά στην κάμερα, να χουφτώσουν και να χουφτωθούν.

Έτσι ξεφύγαμε από την φωτογράφιση μόνο στο στούντιο του επαγγελματία φωτογράφου. Τις κλασσικές, άρα και διαχρονικές, στάσεις-πόζες, με τον τεχνητό και άρτιο φωτισμό.
Παρήγαγαν άψογες φωτογραφίες, με βαρετό περιεχόμενο όμως.

old wedding photo

Ο γαμπρός με την νύφη να κοιτιούνται, ο ένας όρθιος ο άλλος καθιστός, μία αγκαλιά από πίσω, βαριά βαριά ένα φιλάκι στο στόμα. Λάθος, ποτέ στο στόμα, θα τη βάλει η μαμά να τη βλέπει ο κόσμος. Μόνο στα χείλη.

Επαναλαμβάνω, άψογες τεχνικά, δίχως δράση, συγκίνηση και κάποια, αστερόσκονη μαγείας.

Και φτάνουμε στα τελευταία χρόνια, όπου είπαν της γριάς να (ξέρετε τι) και αυτή χώρισε τον παππού και παντρεύτηκε τζόβενο για να έχει «μονδέρνες» φωτογραφίες, με πάσσιον, σαν της εγγονής της.

passion bike

Οι κόρες και οι εγγονές των νυφών που έχουν τις κλασσικές φωτό, έχουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του νηστικού στο σουπερμάρκετ.
Δεν ξέρουν τι να διαλέξουν.

Επειδή σήμερα, οι φωτογράφοι έχουν να προτείνουν άπειρες πόζες-στάσεις.
Αυτή η «απειρότητα» στις επιλογές δημιουργεί νέα προβλήματα.
Κάποια οφείλονται στην κακή σκηνοθεσία εκ μέρους του φωτογράφου, που μιμούμενος πόζες που του έδειξαν ή είδε σε φωτογραφίες, προσπαθεί ανεπιτυχώς να αναπαράγει.
Όπως στην μαγειρική. Ακόμα και να σας δώσω την συνταγή μου για σπαράγγια σωτέ αλά κρεμ με πίκατσου στη σχάρα, ελάχιστοι θα μπορέσετε να την πετύχετε.

Κάποια άλλα προβλήματα οφείλονται στα ζευγάρια. Δεν θέλουν, βαριούνται ή η αρχιτεκτονική του σώματος, του προσώπου, των μαλλιών, περιορίζει των αριθμό των επιλογών του σκηνοθέτη φωτογράφου.
Και δεν αναφέρομαι στις μεγάλες μύτες, κορίτσια. Πιστέψτε με.

Τις μεγάλες μύτες σας τις βρίσκουμε σέξι και χαριτωμένες και μας αρέσουν. Μην κομπλάρετε. Αλήθεια.

Τρίτο πρόβλημα που προκύπτει, έχει αιτία την ίδια την πόζα. Η οποία, φυσικά με την βοήθεια του σκηνοθέτη φωτογράφου γάμων, θα βγει άψογη. Όπως ακριβώς και η κλασσική φωτογραφία.
Τι συναισθήματα όμως παράγει ; Τι συμβολίζει; Τι θέλει να πει ο ποιητής; Τι δουλειά έχει το αλεσμένο σπανάκι δίπλα στο λαχταριστά ροδοψημένο μυρωδάτο χοιρινό μου;!

Γιατί ο γαμπρός και η νύφη είναι σε απόσταση με τις πλάτες τους γυρισμένες και δεν χαμογελάνε;
Συνέβη κάτι;
Μπήκε έκτος ανάμεσα στο ζευγάρι; (Είπαμε, μέχρι πέντε είναι έρωτας)

Γιατί η νύφη ακουμπάει το μέτωπό της και έχει κλειστά τα μάτια; Έχει ημικρανίες; Ήρθε η Aeroflot; Δείχνει να υποφέρει, παιδιά!
Κάντε κάτι!

Perfect wedding photography shot

Και αυτή η νύφη εκεί, ξαπλωμένη στα βράχια δίπλα στα αφρισμένα κύματα, πως βρέθηκε;
Την πρόσφεραν θυσία στον Ποσειδώνα; Πόνεσε η πλάτη της από τα κορδόνια του νυφικού και είπε να ξύσει την πλάτη της; Και γιατί δεν την έξυσε σε ένα δέντρο;

bride in rocks

Παρόλα αυτά, άρτια η φωτογραφία, τεχνικά, χρωματικά, ισορροπημένη κλπ. κλπ. στοιχεία που κάνουν εμάς τους φωτογράφους να ενθουσιαζόμαστε.

bride n groom in rocks by the sea


Βλέπουμε ότι κάποιες φορές, μπορεί μία φωτογραφία να είναι εντυπωσιακή, αλλά να μην βγάζει νόημα. Αυτό, για εμένα, είναι καλό. Επειδή ξεφεύγει η φωτογράφιση γάμου από την αυστηρή έννοια της απλής ανάμνησης ενός ζευγαριού που παντρεύτηκε, όπως ακριβώς συνέβαινε την εποχή της κλασσικής στουντιακής φωτογράφισης.
Ξεφεύγει, επίσης, από την καταγραφή μόνο των ευχάριστων στιγμών, αυθόρμητων και σκηνοθετημένων, του γάμου σας, αποτυπωμένες με την προσωπική, βασικότατο, ματιά του φωτογράφου που διαλέξατε.
Αυτές οι «δισνόητες» εικόνες, είναι το ποίημα του φωτογράφου, που θέλει να παράγει το κάτι διαφορετικό, από εσάς. Είναι πέρα και πάνω από τον γάμο σας και γίνεστε κομμάτι της σύνθεσης μίας εικόνας που φαντάστηκε ο φωτογράφος.

 

Όλα τα προηγούμενα, σκηνοθετημένα ή μη, προϋποθέτουν ένα στοιχείο. Πήγα να γράψω πράγμα, αλλά, ίσως φανεί υποτιμητικό.
Προϋποθέτουν την ελευθερία κινήσεων του επαγγελματία που θα επιλέξετε.
Ελευθερία να εκφραστεί όπως θέλει.
Σκηνοθετημένα ή παπαρατσικά.
Η ελευθερία των φωτογραφιών στο στούντιο, περιορίζονταν από κάποιο «τοίχος Βερολίνου». Οι φωτογράφοι το γκρέμισαν και κινούνται ελεύθερα ανάμεσα σε εκατομμύρια εικόνες.
Ασύδοτα και ανεπιτυχώς κάποιες φορές, εμπνευσμένα και δημιουργικά κάποιες άλλες.
Ένα μόνο είναι καλό να προσέχετε, οι νύφες και οι γαμπροί
Όταν επιλέγετε φωτογράφο, να μην ντρέπεστε, αργότερα να δείξετε τις φωτογραφίες σας.
Με όποια ποίηση και αν είναι ποτισμένες

Επικοινωνια
Μπορείτε να αντιγράψετε ή να αναπαράξετε οποιοδήποτε άρθρο εφόσον αναφερθεί η πηγή
Το περιεχόμενο της ιστοσελίδας χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές.
Άδεια Creative Commons


Τι ειναι το Wedding Journal
Εδώ θα βρείτε ιστορίες από πραγματικούς γάμους, καταστάσεις που αντιμετώπισαν τα ζευγάρια, η νύφη, ο γαμπρός. Συμβουλές από επαγγελματίες φωτογράφους γάμου και επαγγελματίες εικονολήπτες - video graphers γάμου. Με αφορμή τον γάμο θα διηγηθούμε ιστορίες. Θα παρουσιάσουμε φωτογράφους και εικονολήπτες - video graphers που μας αρέσουν.

Ελπίζουμε να περάσετε καλά ακόμα και αν δεν έχετε γάμο ή βάπτιση !

To λογότυπο είναι δημιουργία της rastergraphics