Menu
Τι προσέχουμε σε μία φωτογράφιση βάπτισης

φωτογράφιση βάπτισης - Τι προσέχουμε Νο2

Θα ξεκινήσω με μία απορία. Πριν πάρα πολλά χρόνια, οι άνθρωποι βαφτίζονταν Χριστιανοί σε ποτάμια, λίμνες και θάλασσα. Σε τρεχούμενο νερό. Αργότερα, μαζί με αυτά, καθιερώθηκαν και ειδικοί χώροι, τα Βαπτιστήρια. Αλλαγές στον εσωτερικό κανονισμό και στις συνήθειες της εκκλησίας ακολούθησαν, για να φτάσουμε στη σημερινή μορφή μίας τυπικής βάπτισης. Τα γιατί και τα πώς δεν μας απασχολούν.
Επειδή έχουμε πολλά τρεχούμενα νερά και πολλές ακτές ακόμα δίχως μπητσόμπαρα, και αμμουδιές χωρίς καλλιέργεια τσιγαρόγοπας, απορώ με τον μικρό αριθμό βαπτίσεων στη θάλασσά μας. Και με την άρνηση πολλών ενοριών – μητρόπολης να τις επιτρέπει.
Νονά με πεδιλάκι, νονός με σαγιονάρα και σηκωμένα τα μπατζάκια.
Απέραντο γαλάζιο, και το μωράκι να τσαλαβουτάει τα ποδαράκια του στα κύματα.
Ό,τι πρέπει για συναρπαστικές εικόνες. Εγωιστική ίσως να ακουστεί η προηγούμενη πρόταση, αλλά είστε σε ιστοσελίδα που μιλάει για

φωτογραφία γάμου και βάπτισης

.

 

 

 Είναι μέσα στα σχέδιά μου, όμως, να γράψω και την άποψη της εκκλησίας. Θα προσπαθήσω να επισκεφτώ τον Πάτερ Χρήστο στον Τρίλοφο. Ο Άνθιμος ασχολείται με το gay pride αυτό το διάστημα, και δεν θέλω να τον ενοχλήσω.
Ας αφήσω την γκρίνια του προηγούμενου άρθρου και ας ξεκινήσουμε.
Όπως και να είναι μία βάπτιση, με τον

στολισμό

 ή δίχως, μέσα σε καλοφωτισμένη ή σκοτεινή εκκλησία, σε παρεκκλήσι ή σε μοναστήρι, η συνεργασία και η συνεννόηση μεταξύ μας είναι το πιο βασικό κομμάτι.
Επίσης, υπάρχουν αρκετά σημεία – κλειδιά που, πολύ εύκολα, με τη δική σας βοήθεια, μπορούν να γίνουν σωστά και να βοηθήσουν να βγούνε πολύ ωραίες εικόνες και στη φωτογραφία και στο βίντεο της βάπτισης.

 

φωτογραφια βαπτισης 2
 

Για παράδειγμα, ο καλεσμένος – φάρος. Μπορεί να είναι ένας συγγενής ή κάποιος άλλος καλεσμένος στη βάπτιση, που να σταθεί πίσω από τον φωτογράφο, και να τραβάει την προσοχή και το βλέμμα του παιδιού, για να κοιτάζει που και που στον φακό.

Ευχάριστη η δουλειά του καλεσμένου και πολύ σημαντική!

 

φωτογραφια βαπτισης 4
 

 Η νονά ή νονός – παιδικό καθισματάκι. Επειδή τα μωράκια αποζητούν πιο συχνά και  έντονα τις αγκαλιές από τις ενήλικες γυναίκες, πολλές φορές έχουν γυρισμένη την πλάτη τους σε εμάς.

Ξαπλώνουν πάνω στο στήθος και στον ώμο σας. Οπότε, μία ακόμη χρήσιμη οδηγία που δίνουμε, είναι να το γυρνάτε να ξαπλώνει με τη πλάτη του πάνω σας. Σας ζητάμε να γίνετε για λίγη ώρα, το παιδικό του καθισματάκι!
Έτσι μπορούμε να έχουμε όλων τα πρόσωπα. Φυσικά, ακόμα κι αν θέλει να ξαπλώσει κανονικά στον ώμο σας, βγαίνουν ωραίες εικόνες της φατσούλας του, όταν πηγαίνουμε από πίσω σας. Αλλά μόνο το μωράκι έχουμε τότε.
Φεύγουμε από τη διαδικασία της κατήχησης και πάμε στη βάπτιση. Το ξεντύσιμο του μωρού και το ντύσιμο.
Προς γιαγιά και παππού. Σίγουρα, του παιδιού σας το παιδί, είναι δυο φορές παιδί σας.
Τη χαρά και την αγάπη των συγγενών για το μωράκι, την θαυμάζουμε. Θα γίνω όμως κακός, επειδή το επιτάσσει η περίσταση.

 

φωτογραφια βαπτισης 1
 

 Καλό για τις εικόνες που θα έχετε, είναι την ώρα που του βγάζετε τα ρούχα και μετά τη βάπτιση, την ώρα που θα το ντύσετε, να μην βρεθεί το μισό σόι να βοηθήσει πάνω από το μωράκι. Η μαμά του και ο μπαμπάς του είναι το ιδανικό. Πιστεύω ότι είναι οι δικές σας προσωπικές στιγμές. Δεν μας ενοχλεί να υπάρχουν παιδικά κεφαλάκια γύρω από το τραπέζι ή ενήλικες συγκινημένοι. Πρόβλημα για εμάς είναι όταν οι πλάτες κρύβουν το μωρό. Και επειδή το ξεντύσιμο και το ντύσιμο είναι μία διαδικασία που πρέπει να γίνει με τρόπο και σε χρόνο που δεν θα δυσαρεστήσει τον μικρό πρωταγωνιστή, δεν έχουμε τη δυνατότητα να ζητήσουμε να γίνει διαφορετικά εκείνη την ώρα, τα ελάχιστα λεπτά που διαρκεί.

Γι’ αυτό σας τα λέμε τώρα, από πριν!
Για να μην αναφέρω ότι, βλέποντας πέντε κεφάλια και δέκα χέρια από πάνω του, μπορεί να τρομάξει το παιδί. Στη δική μου βάπτιση, μάλλον, κάτι αντίστοιχο πρέπει να έγινε, γι’ αυτό κατάντησα τώρα όπως με βλέπετε.
Αυτές οι λίγες σκηνοθετικές συμβουλές από εμάς. Όπως είδατε, το κύριο θέμα μας είναι να βλέπουμε εσάς και το μωράκι σας από μπροστά, και όχι τις πλάτες σας. Προφανώς, και στις εικόνες που θα έχετε μετά, και εσείς το ίδιο προτιμάτε!

Και κάτι τελευταίο. Δεν έχει σχέση με τη φωτογραφία βάπτισης, και θα μπορούσατε να πείτε ότι δεν μας πέφτει λόγος.
Το συναντάμε συχνά, όμως, και θέλω να το μοιραστώ μαζί με τις μαμάδες κυρίως.
Ελλάδα, ήλιος, ζέστη. Φανταστείτε τον εαυτό σας να είστε ντυμένοι με τα ανάλογα ρούχα που φοράτε στο παιδί σας μετά τη βάπτιση . Να είναι κουρασμένο, ταλαιπωρημένο από την τελετή, και να σκάει και από τη ζέστη με την υπερπαραγωγή που διαλέξατε να το ντύσετε!
Η πρώτη εικόνα είναι φωτογραφία  της Δέσποινας και του Νίκου, οι υπόλοιπες είναι καρέ από βίντεο.
Χάρης Σγουραμάλης
Επικοινωνια
Μπορείτε να αντιγράψετε ή να αναπαράξετε οποιοδήποτε άρθρο εφόσον αναφερθεί η πηγή
Το περιεχόμενο της ιστοσελίδας χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές.
Άδεια Creative Commons


Τι ειναι το Wedding Journal
Εδώ θα βρείτε ιστορίες από πραγματικούς γάμους, καταστάσεις που αντιμετώπισαν τα ζευγάρια, η νύφη, ο γαμπρός. Συμβουλές από επαγγελματίες φωτογράφους γάμου και επαγγελματίες εικονολήπτες - video graphers γάμου. Με αφορμή τον γάμο θα διηγηθούμε ιστορίες. Θα παρουσιάσουμε φωτογράφους και εικονολήπτες - video graphers που μας αρέσουν.

Ελπίζουμε να περάσετε καλά ακόμα και αν δεν έχετε γάμο ή βάπτιση !

To λογότυπο είναι δημιουργία της rastergraphics